Kolme suurinta estettä oppimiselle

22.12.2021

Oppimisen suurimmat esteet eivät ole kiinni työkaluista tai monista muista ulkoisista seikoista vaan ne ovat sisäisiä asioita ja esteitä voi hälventää, jolloin oppiminen tehostuu.

Lapsi oppii nopeasti (Kuva: PublicDomainPictures Pixabaystä ).
Lapsi oppii nopeasti (Kuva: PublicDomainPictures Pixabaystä ).

Kolme suurinta estettä oppimiselle

  1. Sulkeutuneisuus. Mielen tulee olla avoin ja vastaanottavainen, jotta voisi oppia jotain uutta. Ilman sitä oppimista ei tapahdu tai oppiminen poukkoilee suuntaan ja toiseen mielialan mukaan. Muistutan, ettei mitään tarvitse uskoa sokeasti eikä pitää kiinni oppimastaan, sillä kaikki asiat ja tiedot muuttuvat nopeasti, vanhentuvat ja sen vuoksi suurin osa tiedoista on jo nyt vanhentunut ja ne ovat vain esteenä tiedon syventämiselle. kykenet oppimaan, kun et luule jo tietäväsi. Nykyaikana tietämättömyys voi olla myös valinta - vaikka tietoa löytyy helposti (osa siitä on oikeaa, osa väärää tai osatotuuksia). Jotkut haluavat olla tietämättömiä, koska silloin sysää vastuun tiedon oikeellisuudesta muille.

  2. Vakiintunut näkökulma. Jos ei kykene muuttamaan näkökulmaansa jonkin asian suhteen, ei myöskään kykene katsomaan asiaa toisen tai toisten näkökulmista. Siinä tapauksessa on lukkiutunut tiettyyn, samaan näkökulmaan eikä voi hyväksyä edes tarkasteltavaksi muita näkökulmia. Näkökulman muuttaminen on mahdollista vain, jos omaa riittävästi mielikuvitusta.

  3. Ego. Edellä esitettyjen kahden esteen juurisyynä on liian ponteva ego. Ego ei ole mitään muuta kuin osa siitä, mitä uskot olevasi - se on kuin ylistimuloitu hermostojärjestelmä, luja omahyväisyyden ja itsekkyyden vartija, joka estää aidonhenkisyyden ilmenemistä. Egon arkityyppejä olen käsitellyt toisessa blogissa enemmän.